ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ: ΤΡΙΤΗ 8/12/2015, 19:30, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ/ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΕΡΜΟΥ 23)

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Πανεπιστήμια ή Φασιστήμια;



Λίγες μέρες πριν την επέτειο της εξέγερσης του 1973, ο πρύτανης Θ. Φορτσάκης κηρύσσει από την Τετάρτη 12 Νοέμβριου λοκ αουτ στο πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ με απόφαση της αντίστοιχης πρυτανείας κλείνει και η ΑΣΟΕΕ, καθώς υπήρχε προγραμματισμένη συνέλευση των φοιτητικών συλλόγων. Εν συνεχεία τα ΜΑΤ, μετά από συνεννόηση του πρύτανη Φορτσάκη με την κυβέρνηση περικυκλώνουν τη Νομική Σχολή Αθηνών και την πρυτανεία του ΕΚΠΑ.
Τα ΜΑΤ προχωρούν σε μια δολοφονική επίθεση ενάντια στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που πραγματοποιούν μεγαλειώδη πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, έχοντας εντολή να εμποδίσουν με κάθε μέσο τις συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων. Απρόκλητα και χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή αψιμαχία, το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε πεδίο εκτόνωσης για τις διμοιρίες των ΜΑΤ, που κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών, βρίζουν και χτυπούν βίαια τους απροστάτευτους φοιτητές σκορπίζοντας τον πανικό και τραυματίζοντας πολλούς από αυτούς.
Στη Θεσσαλονίκη, στις 13/11, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Α. Ζαπράνης εμποδίζει με παρόμοιο ζήλο την προσπάθεια διεξαγωγής συνέλευσης μεγάλου αριθμού φοιτητών που ήταν ήδη συγκεντρωμένος στο πανεπιστήμιο διακόπτοντας τα μαθήματα, κλειδώνοντας τις αίθουσες, κόβοντας την ηλεκτροδότηση και απειλώντας πως θα ειδοποιήσει τα ΜΑΤ και τα κανάλια σε περίπτωση πιθανής παραβίασης της απόφασής του.
Λίγες μέρες νωρίτερα (5/11), ο πρύτανης του ΑΠΘ Π. Μήτκας με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου και καθ' υπόδειξιν της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), προχωράει στο ξήλωμα της κεραίας του ραδιοπομπού του ελεύθερου κοινωνικού ραδιοφώνου 1431, όπως επίσης και στην κατάσχεση του αντίστοιχου εξοπλισμού.
Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ γίνονται μάρτυρες εισβολών ομάδων ΟΠΚΕ στο χώρο του πανεπιστημίου, που με τις ευλογίες του πρύτανη προχωρούν σε ελέγχους και εξαπολύουν απειλές, ύβρεις και σεξιστικά σχόλια.
Όπως είναι ολοφάνερο, οι πρυτανικές αρχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ακολουθώντας τυφλά τις εντολές μια ακροδεξιάς κυβέρνησης και σε αγαστή συνεργασία με την αστυνομία προσπαθούν να πατάξουν (ως άλλοι Παττακοί) κάθε μορφή ελευθερίας, αντίδρασης, οργάνωσης και αγώνα στο χώρο των πανεπιστημίων. Πρόκειται για μια σειρά πρακτικών ενός αυταρχικού κράτους με στόχο την τρομοκράτηση αλλά και την καταστολή κάθε κομματιού αυτής της κοινωνίας που σκέφτεται, αμφισβητεί, αντιστέκεται και διεκδικεί.

Κυβέρνηση, Πρυτάνεις και ΕΛ.ΑΣ μας δείχνουν το νέο τρόπο διακυβέρνησης. 41 χρόνια μετά την εξέγερση του πολυτεχνείου και καθώς οι νοσταλγοί της χούντας έχουν βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο, μοιάζει σαν μην έχει κερδηθεί τίποτα.

Ως Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης δεν θα αφήσουμε τον κρατικό φασισμό να φιμώσει τα πανεπιστήμια. Άλλωστε, εκτός του ότι στεκόμαστε απείθαρχα απέναντι σε κάθε φασιστική λογική, διεξάγουμε και οι ίδιοι/ες τις συναντήσεις μας στο χώρο του πανεπιστημίου.

Καταγγέλλουμε τις φασιστικές πρακτικές πρυτάνεων- κράτους.

Καταγγέλλουμε των τραυματισμό των φοιτητών/τριων από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Όλοι/ες μαζί για την υπεράσπισης της ελεύθερης διακίνησης ιδεών στα πανεπιστήμια.

Όλοι/ες μαζί για την υπεράσπιση της ελευθερίας.


Κάτω τα χέρια απ' το άσυλο!


Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου