ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ: ΤΡΙΤΗ 8/12/2015, 19:30, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ/ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΕΡΜΟΥ 23)

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Αυτά τα τραγούδια δεν ανήκουν στους φασίστες!

Ανοιχτή επιστολή προς καλλιτέχνες για τη χρήση τραγουδιών τους από τη χρυσή αυγή στις 15/6/2014

Προς
Νίκο Καλογερόπουλο,
Χρήστο Λεοντή,
Γιάννη Μαρκόπουλο,
Ουρανία Ξυλούρη,
Βασίλη Παπακωνσταντίνου,
Έρη Ρίτσου,
Γιώργο Σκούρτη

Την 15η Ιουνίου 2014 η ναζιστική Χρυσή Αυγή οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση μίσους με αφορμή τα γενέθλια του Μ. Αλεξάνδρου. Η συγκέντρωση επρόκειτο να γίνει στο άγαλμα του Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία, αλλά η άμεση ανακοίνωση αντιφασιστικών συγκεντρώσεων στο ίδιο σημείο υποχρέωσε την αστυνομία να απαγορεύσει τη συγκέντρωση της ΧΑ εκεί και οι διοργανωτές της τη μετέφεραν στην πλατεία Δυρραχίου απέναντι από την είσοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Ακριβώς στην είσοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες της πόλης για να μην επιτρέψουν στους φασίστες να πραγματοποιήσουν ανενόχλητοι τη συγκέντρωσή τους. Όσοι και όσες λοιπόν βρισκόμασταν εκεί διαδηλώνοντας την αντίθεσή μας στο φασισμό, ακούσαμε έκπληκτοι και γεμάτοι θυμηδία από τα μεγάφωνα της φασιστικής συγκέντρωσης τραγούδια που όχι απλώς δεν έχουν καμιά σχέση με το φασιστικό δηλητήριο, αλλά έχουν συνδεθεί με όλους τους μεγάλους λαϊκούς, εργατικούς και αντιφασιστικούς αγώνες στη χώρα μας τα τελευταία 45 χρόνια. Και όλα αυτά ανάκατα με φασιστικά συνθήματα, στρατιωτικά εμβατήρια και μεταφρασμένους ναζιστικούς ύμνους!
 Συγκεκριμένα, αναγνωρίσαμε τα τραγούδια:
·  «Καραϊσκάκης» του Νίκου Καλογερόπουλου (Βασίλης Παπακωνσταντίνου)
·  «Αυτά τα κόκκινα σημάδια» των Γιάννη Ρίτσου-Χρήστου Λεοντή (Νίκος Ξυλούρης)
·  «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί» των Γιώργου Σκούρτη-Γιάννη Μαρκόπουλου (Νίκος Ξυλούρης)

Είμαστε σίγουροι ότι οι δημιουργοί, οι κληρονόμοι του έργου τους, καθώς και οι ερμηνευτές των τραγουδιών αυτών, νιώθουν την ίδια αποστροφή με μας για αυτή την ανιστόρητη, απεχθή και προσβλητική χρήση των τραγουδιών τους και τους ζητούμε, πέρα από την αυτονόητη καταδίκη της, να ασκήσουν κάθε ηθικό και νομικό δικαίωμα που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να αποτρέψουν την επαναχρησιμοποίησή τους από τους ιδεολογικούς απογόνους των ναζί και των συνεργατών τους.


ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΑΣΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου