ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ: ΤΡΙΤΗ 8/12/2015, 19:30, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ/ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΕΡΜΟΥ 23)

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ανθολόγιο Αντιφασισμού -2

Η αρθρογραφία πάνω στις διάφορες πτυχές του φαινομένου του φασισμού και του ναζισμού προσφέρει πλέον καθημερινά πολύ ενδιαφέροντα κείμενα. Αποφασίσαμε λοιπόν για χρηστικούς λόγους και για να αποφύγουμε το spam, να επιλέγουμε κάθε μια-δυο ημέρες όσα πέφτουν στην αντίληψή μας και να τα αναρτούμε όλα μαζί με μια μικρή περιγραφή και ένα σύντομο χαρακτηριστικό απόσπασμα. Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, κάντε κλικ στον τίτλο.



Η πρώτη σελίδα της ημέρας δεν είναι κάποιο άρθρο, αλλά το ολοκαίνουργιο μπλογκ της αντιφα συνέλευσης Κοζάνης που λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό, μετά το άνοιγμα των γραφείων των φασιστών στην πόλη. Στις ελάχιστες μέρες της λειτουργίας του, το μπλογκ έχει ήδη να επιδείξει πολύ ενδιαφέροντα κείμενα, στα οποία διαπιστώνουμε και το γεγονός ότι η εκεί συνέλευση είναι ιδιαίτερα δραστήρια.
Την Παρασκευή 19/10/12, από τις 5 μέχρι και τις 10 το βράδυ πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης χαριστικό παζάρι, συλλογική κουζίνα και προβολή ντοκιμαντερ. Στις 5 ώρες της δήμοσιας αυτής αντιφασισιστικής εκδήλωσης υπήρχε μικροφωνική με μουσική και από το μικρόφωνο μεταδίδονταν προτάγματα ταξικής και κοινωνικής αλληλεγγύης ενάντια στον φασισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Ταυτόχρονα μοιράζοταν το κείμενο της εκδήλωσης στους παρευρισκόμενους και στους διερχόμενους.

2) Για το κοινοβουλευτικό κράτος έκτακτης ανάγκης και τη σχέση του με τη φασιστική απειλή (8 θέσεις και ένα ερώτημα προς συζήτηση) 

Κείμενο τοποθέτησης στην συζήτηση με θέμα «Η σύγχρονη ανάδυση του φασιστικού φαινομένου και η Χρυσή Αυγή», που διοργάνωσε η Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής, το Σάββατο, 20.10.2012.

 Η κατασταλτική βία του κοινοβουλευτικού κράτους συμβαδίζει και αλληλοτροφοδοτείται με την φασιστική βία της «Χρυσής Αυγής». Και αυτό σε πολλά επίπεδα. Ήδη, πρωτογενώς, δημιουργείται μια διάδραση. Έχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια ανάπτυξη φασιστικού κινήματος, οι ρίζες του οποίου πρέπει να αναζητηθούν στην κοινωνική έρημο που δημιουργούν οι επιθετικές στρατηγικές του κεφαλαίου.

3) Η άλλη διάσταση του “εμείς τουλάχιστον δεν κλέβουμε”

Το ypopto mousi αναρτά και σχολιάζει την απάντηση που έδωσε ο υπουργός προστασίας του πολίτη Νίκος Δένδιας σε ερώτηση του βουλευτή ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη σχετικά με τα ποινικώς κολάσιμα περιστατικά βίας στα οποία εμπλέκονται βουλευτές και μέλη του κόμματος της Χρυσής Αυγής. Πολύ χρήσιμο είναι και το λινκ που δίνει στο τέλος του ποστ σε ρεπορτάζ για τα παλιότερα -προ Βουλής- χτυπήματα των Χρυσαυγιτών.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη καταγραφή από τις αρχές, των αποτελεσμάτων που φέρνει η νομιμοποίηση μέσω του κοινοβουλίου της συγκεκριμένης ομάδας εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου. Εμμέσως πρόκειται για μια παραδοχή ότι κάτι συμβαίνει. Άμεσα μπορεί να γίνει ένα πολιτικό εργαλείο. Παρ’όλα αυτά όταν η ίδια η κυβέρνηση κάνει μια τέτοια παραδοχή, τότε το "τουλάχιστον εμείς δεν κλέβουμε" αποκτά άλλη διάσταση. Μπαρούφας.

4) Tα χέρια του φασίστα δεν είναι ποτέ καθαρά

Άλλο ένα κείμενο που σχολιάζει τα "καθαρά χέρια" των φασιστών, συνδέοντάς τα με τα χέρια των συνταγματαρχών της επταετίας και των Γερμανών Ναζί. Γράμμα του Αναγνώστη Λασκαράτου στο εκ των παλιότερων ελληνικών μπλογκ Ροΐδη Εμμονές.
Φασίστας, δηλαδή ληστής των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών, με καθαρά χέρια από κλεψιές, δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει ποτέ. Ακόμη κι αν δεν άπλωσε ο ίδιος χέρι, άπλωναν όμως οι «σύντροφοί» του και αυτός δεν μίλησε. Το χρήμα δίνει δύναμη και τα Τάγματα Εφόδου έχουν για θεό τους την τυραννική δύναμη του εξουσιαστή πάνω στους αδύναμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου